Betraktningen min i Barbu menighetsblad nr. 1/2015 handler om min barske oppvekst. Les og lær:

 

ET HELLIG MÅL

Mange trekker fram gullstjerner og flanellograf som høydepunkter fra søndagsskolen. Greit nok, men la meg slå et slag for noe annet: sangene! Og særlig noen av dem.

Omtrent alle sangene vi sang på Krabbesund søndagsskole, sto i den røde sangboka med gullskrift. ”Jeg er liten, men jeg vil”, ”Vær forsiktig, lille barn” og så videre, men de sangene jeg likte, var de barske og kamplystne. ”Opp, I kristne, se signalet vaier nå i sky” – disse kunne jeg synge igjen og igjen med min ikke altfor rene barnestemme.

Besøk fra byen
Det var dette som var ballasten min da vi fikk besøk hjemme hos oss sommeren før jeg begynte i første klasse. Faren min var lærer på den lokale barneskolen, og nå kom den nyansatte småskolelæreren innom for å hilse på. Hun tok seg tid til å prate med meg, og så spurte hun om jeg hadde en yndlingssang. Og jeg klemte til med ”Sett deg for et hellig mål” – alle versene. ”Stolte kjemper styrtet om, falt i døden hen” og ”Tross da Satan og hans makt”, sang lille Bjørg med gravalvor. Min kommende frøken ble en anelse blek og lurte nok på hva slags mørk sørlandsk middelalder hun hadde havnet i. Så hun skyndte seg å lære meg ”Små regndråper faller fra skyen ned”, som en slags motvekt.

Et utmerket våpen
Moralen er at et godt sammensatt utvalg av søndagsskolesanger kan være et utmerket våpen når en vil vippe intetanende bydamer av pinnen. Og den dag i dag synes jeg ”Sett deg for et hellig mål” er mye kulere enn ”Små regndråper”.